Back to the real life

Zo, het is klaar.

Te weinig seks en te weinig bewegen, dat leidt tot depressiviteit. Wij mensen zijn veel te veel in ons hoofd bezig. Ik weet er alles van. Ik ben van nature een nogal druk baasje en vaak bezig met allerlei dingen. Daar is niks mis mee, maar de afgelopen maanden heb ik veel te veel dingen aan mijn hoofd gehad. Druk bezig zijn is prima, maar druk bezig zijn in je hoofd, zonder momenten om even op te laden is funest. En het gekke was, mijn lichaam begon pijn te doen. Ik kreeg rugklachten. En daardoor stopte ik met hardlopen, bewoog wat minder om mijn rug te ontzien en daardoor werd ik er al helemaal niet gezelliger op. Voor mijn collega’s niet, voor mijn kinderen niet, voor Nienke niet. Kortom je raakt steeds verder af van jezelf en van je omgeving.
En alles wordt dan een opgave. Ieder nieuw ding aan je hoofd stapelt op het voorgaande. Jawel, dan wordt iedere beslissing een berg waar je tegenop ziet.

Overleven…

Inmiddels ben ik weer terug. Het eerste kwartaal van 2015 was overleven, hard werken. Allemaal dankzij eigen keuzes overigens. Ik wilde mijn bedrijf P&A Talentontwikkeling “lean” maken, samen met Nienke wilde ik De Blije Bus professionaliseren en ja, we wilden ook nog even die badkamer verbouwen. Daar kwam bovendien nog een verhuizing van mijn bedrijf bij, plus de bijbehorende zoektocht met diverse beslismomenten die er aan vooraf gingen. En natuurlijk, het “werk” ging gewoon door. Het geluk was dat niemand in ons gezin ziek werd.
Maar nu is het dus wel genoeg geweest. Ik zat gisteravond op de bank en zag ineens weer opnieuw dat tegeltje dat wij aan de wand hebben hangen:

“He decidido hacer lo que me gusta porque es bueno para la salud”

Dat is van Voltaire. Nienke en ik kochten dit jaren geleden tijdens onze eerst gezamenlijke vakantie in Noord Spanje. Het betekent; 

Ik heb besloten te doen wat ik leuk vindt omdat dat goed is voor de gezondheid. 

Het is dus klaar.

Back on track

Na het “overleven”, gaat het nu weer over het leven…Vanochtend ben ik weer gaan hardlopen; zondagochtend. Ik hoorde de vogels, voelde de zon op mijn lijf en kwam om half negen weer thuis. De wereld was nog in ruste en ik was fit en vrolijk.

In mijn boek Van Vakmanschap naar Leiderschap en in de bijbehorende training pleit ik ervoor om  in het Hier en Nu te zijn. Om contact te hebben met de realiteit en niet te veel energie te verspillen aan dingen waar je geen invloed op hebt. Maar dit is alleen nog maar het hoofd. “Zijn” in het Hier en Nu is ook contact hebben met alles om je heen en niet in je hoofd te zitten met allerlei drukke gedachtes.

Hieronder tien suggesties die voor mij stuk voor stuk helpend zijn om uit mijn hoofd te komen en in het hier-en-nu te genieten.

1. Maak een vuur. Doe het samen, maar zelfs in je eentje is vuur een geweldige manier om je rust te geven.
2. Loop nu en dan rond op blote voeten, dat zet je weer even letterlijk op de aarde.
3. Sport. Het kan iets kleins zijn. Als je 10 pushups doet voor je gaat slapen dan is dat dus 3.650 pushups per jaar die je anders niet had gedaan. Gewoon omdat het kan! Voor spieren geldt: If you don’t use it, you lose it.
4. Omring jezelf met positieve mensen. Verdoe geen tijd met mensen die neerbuigend doen of negatieve energie brengen.
5. Neem één minuut per dag om gewoon even te stoppen. Ontspan dan en geniet om de wereld om je heen. Aanschouw de alledaagse schoonheid van het leven. Die zit soms verstopt in kleine dingen.
6. Als je eet, doe dit dan bewust en niet terloops. Proef wat je eet, geniet ervan en maak er even een moment van.
7. Klim wat vaker in een boom (wanneer deed jij dat voor het laatst?)
8. Wen je aan om koud af te douchen (je voelt je daarna veel fitter en het is bovendien nog heel goed voor de bloedsomloop en je immuunsysteem)
9. Maak iets met je handen. Dat kan alles zijn, een schilderij, een hut met je kinderen, kleding, maar het kan ook het bakken van een brood zijn. (Dit alles geeft een trots gevoel, je leert de kleine dingen weer te waarderen en je hebt meer contact met de wereld waarin je leeft)
10. Zorg voor voldoende fysieke intimiteit met de mensen om je heen. Knuffel je partner, je kinderen, je vrienden, collega’s en geniet van fysiek contact. Het maakt ons socialer. Door knuffelen wordt het hormoon Oxytocine aangemaakt. Dit is stressreducerend, bloeddrukverlagend en zorgt voor effectievere spijsvertering.

Het is 3 mei 2015. De zon schijnt, er ligt nog veel moois in het verschiet. Nu eerst naar buiten!

Deel dit bericht:

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lees ook:

Route A of B?

Met kinderen de bergen in Wij houden van wandelen. We zijn geen echte hardcore bergbeklimmers, maar trekken er wel graag op uit. Zo ook tijdens

Verder lezen »
Sluit Menu